به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، کرسیهای نقد و نظریه پردازی و آزاد اندیشی از جمله مطالبات مقام معظم رهبری از دانشجویان و دانشگاه است که از اوایل دهه 80 توسط ایشان مطرح شده است اما هنوز به جایگاه اصلی و واقعی خود نرسیده است.
مقام معظم رهبری در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوي در نوروز سال 89 در رابطه با کرسیهای آزاداندیشی فرمودند:«يکى از مسائل مهم که همت مضاعف و کار مضاعف ميطلبد، مسئله توليد فکر است؛ کتابخوانى، افزايش معلومات عمومى در زمينههاى گوناگون. اين کرسىهاى آزادانديشى که ما عرض کرديم، پيشنهاد کرديم در دانشگاهها و در حوزهها به راه بيفتد، ميتواند يک جريان سيال فکرى بسيار با ارزشى را در جامعه به راه بيندازد.»
یکی از برکات کرسیهای آزاداندیشی علاوه بر اینکه دانشجو میتواند در این کرسیها به راحتی و بدون اضطراب حرف خود را بزند این است که دانشجو مجبور میشود به مطالعه و تحقیق روی آورد که این به پیشرفت علمی کشور بسیار کمک میکند.
دانشگاه پیام نور بیرجند در طول یکسال گذشته تنها دو کرسی آزاداندیشی با موضوعات شبکههای اجتماعی و تحولات منطقه برگزار کرده است که به نظر میرسد از نظر کمی آمار قابل قبولی نیست؛ گرچه که این تعداد کرسی با توجه به بومی بودن دانشگاه و عدم دسترسی به دانشجو نسبت به سایر دانشگاه های استان آمار خوبی است.
ترس دانشجو از تحقیر شدن در کرسیها بدلیل مطالعه کم
یکی از دانشجویان دانشگاه پیامنور بیرجند در این مورد به ترس دانشجو از تحقیر شدن در کرسیها اشاره کرد و گفت: متاسفانه امروز دانشجویان بدلیل مطالعه کم و در نتیجه اطلاعات عمومی کمی که دارند، جرات صحبت کردن در کرسیهای آزاداندیشی را نمیکنند.
برزگری با بیان اینکه دانشجویان دانشگاه پیام نور بدلیل حضور کم در دانشگاه و کلاس قدرت بیان بالایی ندارند، گفت: کرسی های آزاداندیشی فضای بسیار خوبی برای صحبت کردن و حرف زدن دانشجو است؛ اما جز تعداد کمی از دانشجویان، سایرین جرات شرکت در مباحث کرسی را ندارند.
وی گفت: مسئولان برگزاری کرسی ها باید متناسب با سطح مطالعه و فکر دانشجو در هر دانشگاه موضوع کرسی ها را انتخاب کنند، تا دانشجویان بیشتر به بحثها وارد شوند و برای آنها صحبت کردن در جمع به امری عادی تبدیل شود.
یکی دیگر از دانشجویان رشته علوم اجتماعی دانشگاه هم با بیان اینکه در دانشگاه پیام نور بدلیل خودخوان بودن دروس دانشجو کمتر بر سر کلاس حاضر میشود، افزود: اطلاع رسانی در مورد برگزاری کرسیها باید بهتر صورت گیرد و از یک هفته قبل موضوع را اطلاع رسانی کنند تا دانشجو فرصتی برای مطالعه و تحقیق داشته باشد.
وی همچنین ضمن گلایه از برخی کرسی های برگزار شده در دانشگاه گفت: متاسفانه بدلیل عدم وجود مخالف و موافق در کرسی، برخی اوقات مشاهده شده که کرسی آزاداندیشی تنها یک کارشناس در آن صحبت کرده و دانشجوی موافق و مخالف موضوع وجود نداشته است.
وضعیت کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه پیام نور مطلوب نیست
رامین محمدزاده مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند هم با بیان اینکه وضعیت کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه پیام نور چندان مطلوب نیست، گفت: همت لازم برای برگزاری این کرسیها در مسئولین مشاهده نمیشود اگر چه در حرف موافق هستند؛ اما در عمل دغدغه لازم وجود ندارد.
وی با بیان اینکه مهمترین موضوعات ازدواج دانشجویی بوده که بیشتر مورد استقبال دانشجویان قرار گرفته است، بیان داشت: استقبال دانشجویان بیشتر از موضوعات اجتماعی و اخلاقی است و تمایل به مسائل سیاسی در پیام نور کم رنگ تر است.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند با بیان اینکه ترس دانشجویان نسبت به گذشته خیلی کمتر شده و تقریبا دانشجویان با آرامش و علاقه بیشتری در کرسی شرکت میکنند، افزود: مهمترین ضعف کرسیهای دانشگاه پیام نور آماده نبودن دانشجو برای مباحثه و درگیر نبودن نسبت به مسائل مهم روز است.
محمدزاده با بیان اینکه متاسفانه دانشجو چندان اهمیتی برای موضوعات مهم سیاسی و فرهنگی کشور قائل نیست و همکاری لازم را در کرسیها ندارند، افزود: برای بهبود وضعیت کرسیها باید معاونت فرهنگی دانشگاه و تشکلهای موجود طرح کاربردی و جدیدی برای برون رفت از این مشکل بچینند تا باعث حضور فعال دانشجویان در کرسی بشود.
وی با بیان اینکه مشکل دیگر آشنا نبودن دانشجویان با نحوه برگزاری کرسیها است، گفت: اگر کرسیها را از سبک خیلی رسمی و آمفی تئاتری صرف خارج کرد و در جمعهای کوچکتر مثل یک کلاس یا حلقههای صالحین موضوعات را کار بکنند تا بشود تعداد بیشتری از کرسیها را برگزار کرد به مرور زمان این مشکل آشنا نبودن به سبک و سیاق این کرسیها حل میشود.
برگزاری 15 کرسی آزاد اندیشی در مراکز و واحدهای پیام نور خراسان جنوبی
مسئول فرهنگی دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی با بیان اینکه در سال تحصیلی گذشته حدود 15 کرسی آزاداندیشی در مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور استان برگزار شده است، گفت: برای ترم آینده نیز پیش بینی شده است که حدود 25 کرسی آزاداندیشی در مراکز و واحدهای پیام نور خراسان جنوبی برگزار شود.
علی دقیقی با بیان اینکه بیشتر فعالیتهای دانشگاه پیام نور در نیمسال مهرماه برگزار میشود، گفت: بیشترین کرسیهای آزاداندیشی در پیام نور نیز در شش ماه دوم سال برگزار میشود.
وی با بیان اینکه کرسی های آزاداندیشی از سال های اول دهه 80 از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد و هنوز هم با گذشت سالها از موضوع به آنچه که مدنظر رهبری است نرسیده ایم، گفت: کرسی های آزاداندیشی چند سالی است که تقریبا رونق گرفته است وگرنه در اوایل دهه 80 مسئولان دانشگاهها جرات برگزاری کرسیها را نداشت.
مسئول فرهنگی دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی با بیان اینکه در دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی برگزاری کرسیها حمایت کامل میشود، بیان داشت: یکی از مشکلات کرسیهای آزاداندیشی، عدم وارد شدن دانشجو در مباحث مطرح شده در کرسیها است که دلیل آن هم به نوعی به پایین بودن سرانه مطالعه دانشجو بر میگردد.
دقیقی گفت: دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی از برگزاری کرسیهای آزاداندیشی حمایت کامل میکند و در این زمینه هیچ مشکلی وجود ندارد.
کرسی های آزاداندیشی در دانشگاهها شور و نشاط سابق را ندارند
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی هم با بیان اینکه احساس میشود که کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها آن شور و نشاط سابق را ندارند، گفت: یکی از دلائل آن عدم تنوع در انتخاب موضوع کرسیها است.
حجت الاسلام محمد جواد اکبری مطلق بیان داشت: گاهی اوقات مشاهده میشود که دانشجویان موضوعاتی را برای کرسیها انتخاب میکنند که در یک دانشگاه بزرگ در شهری دیگر از کشور خیلی خوب جواب داده، بدون در نظر گرفتن شرایط اقدام به برگزاری میکنند و این کرسی در دانشگاه پیام نور با استقبال دانشجویان مواجه نمیشود.
وی با اشاره به اینکه موضوعات سیاسی معمولا موضوع اصلی کرسیها در دانشگاهها است، گفت: با توجه به در پیش بودن انتخابات مجلس و خبرگان و مشخص شدن نتیجه مذاکرات هسته ای در تیرماه، موضوع کرسیهای ترم آینده مشخص خواهد شد.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی با اشاره به اینکه کنترل کردن کرسی هایی با موضوعات سیاسی سخت است، افزود: دانشگاه پیام نور استان در مورد موضوعات کرسیهای آزاد اندیشی هیچ مانعی ندارد و معمولا موافقت میشود.
اکبری مطلق با اشاره به اینکه اگر موضوع کرسیها بومی انتخاب شود دانشجویان استقبال و مشارکت بیشتری در موضوعات خواهند داشت، گفت: یکی از راههایی که دانشجویان بیشتر در بحث کرسیها شرکت کنند انتخاب موضوعات راحت و بومی مانند بررسی مشکلات استان و دانشگاه است.
وی با بیان اینکه با اشاره به اینکه هنوز کرسیهای ازاداندیشی در دانشگاهها جایگاه واقعی خود را بدست نیاورده است، افزود: امروز دانشجوها خیلی دغدغه مند نیستند و برای برگزاری کرسی آزاد اندیشی تلاشی نمیکنند.
برگزاری 2 کرسی در طول یکسال
محسن اکبرپور مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند هم با اشاره به اینکه در ترم مهرماه 93 تعداد 2 کرسی آزاداندیشی با موضوعات شبکههای اجتماعی و تحولات منطقه در دانشگاه پیام نور بیرجند به همت بسیج دانشجویی برگزار شده است، گفت: امسال بدلیل کوتاه بودن ترم دوم دانشگاه کرسی آزاداندیشی برگزار نشده است.
وی با بیان اینکه دانشجویان دانشگاه پیام نور مشارکت کافی در موضوعات کرسی را ندارند، گفت: دانشجویان پیام بدلیل مطالعه کم در کرسیها وارد بحث نمیشوند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند افزود: بسیج دانشجویی در راستای مشارکت بیشتر دانشجویان پیام نور در کرسیها معمولا موضوعاتی را انتخاب کرده که دانشجو در طول زندگی روزمره با آن سرکار دارد.
اکبرپور گفت: ترم آینده بدلیل وجود مسائل مهم مانند انتخابات در کشور، کرسیهایی با کیفیت و کمیت بهتر در پیام نور برگزار خواهد شد.
برگزاری دو کرسی آزاداندیشی در طول یکسال شاید نسبت به سایر دانشگاههای بزرگ استان که همین تعداد کرسی را هم نداشتند قابل قبول باشد اما نسبت به آنچه که از دانشگاه انتظار میرود، قابل قبول نیست.